معرفی کتاب پیدایش جهان هستی و حیات بر کرهی زمین
جهان در ابتدا چگونه شکل گرفت و قدمت انسان روی کرهی زمین به چه زمانی برمیگردد؟ ابوالحسن حاجیحیدری در کتاب پیدایش جهان هستی و حیات بر کرهی زمین به سراغ موضوعی رفته است که از قرنها پیش تا کنون بحثها و گمانهزنیهای بسیاری پیرامون آن صورت گرفته است و کماکان نیز پاسخ قطعی و دقیقی برای آن وجود ندارد.
دربارهی کتاب پیدایش جهان هستی و حیات بر کرهی زمین
دانشمندان و فیلسوفان بسیاری کوشیدهاند به این پرسش اساسی بپردازند که جهان در چه شرایطی و در چه زمانی شکل گرفت. پرسشی که از زمان یونان باستان تاکنون هنوز پاسخ قطعی و دقیقی برای آن وجود ندارد. چهرههای نامدار و گمنام بسیاری نظریههای مختلفی را در مورد منشأ جهان ارائه دادهاند که از این میان میتوان به مواردی همچون تئوری بیگبنگ، نظریهی حالت پایدار و نظریهی جهان چرخهای اشاره کرد. ابوالحسن حاجیحیدری در کتاب پیدایش جهان هستی و حیات بر کرهی زمین نیز به سراغ این موضوع رفته است و میکوشد تبیینی اندیشیده را پیرامون آن ارائه دهد.
با وجود پیشرفت روزافزون علم، بشر کماکان نیز با پرسشهای بیپاسخ بسیاری دربارهی منشأ جهان مواجه است. از جمله این که چه چیزی باعث انفجار بزرگ شد و پیش از آن هستی به چه شکلی وجود داشت؟ از میان این پرسش و پاسخها و نظریات گوناگون، تئوری انفجار بزرگ که آن را با نام بیگ بنگ نیز میشناسیم، پذیرفتهشدهترین ایده به شمار میرود و ابوالحسن حاجیحیدری نیز فصل نخست این کتاب را به آن اختصاص داده است.
از ابتدای تاریخ بشر تا قرون وسطی، نظریههای خرافی متعددی در مورد پیدایش جهان وجود داشت. یکی از محبوبترین آنها تئوری پیدایش خودبهخود جهان هستی بود که باورمندان به آن بر این عقیده بودند که موجودات زنده میتوانند از مواد غیرزنده و توسط عوامل ماوراء طبیعی به وجود بیایند. نظریهی دیگر ایدهی زمین مسطح بود که آن را با عنوان زمینتختگرایی نیز میشناسیم. در این نظریه زمین یک دیسک صاف و مسطح پنداشته میشود که توسط آسمانی گنبدیشکل احاطه شده است. مفهوم جهان ژئوسنتریک که در آن زمین بهعنوان مرکز جهان در نظر گرفته میشود نیز در این زمان بهطور گسترده مورد اقبال و پذیرش قرار گرفت. علاوه بر این، بسیاری از بینشهای اساطیری و باورهای مذهبی ادیان مختلف نیز ایدههایی دربارهی منشأ جهان ارائه دادند. با گذار از قرون وسطی بود که بهتدریج این مسئله در بستری علم مدرن مطرح شد و دانشمندان و فلاسفه درصدد آن برآمدند که این موضوع را در گسترهی علوم مختلف از جمله زیستشناسی و فیزیک بررسی کنند.
نویسندهی این کتاب در فصل دوم به سراغ تکامل زیستی موجودات زنده میرود و از خلال چهار بخش به چگونگی پیدایش یاختهی اولیهی حیات بر کرهی زمین میپردازد. ابوالحسن حاجیحیدری در فصل سوم تکامل گونههای مختلف جانوران، گیاهان و قارچها را بررسی میکند و در انتها فصل چهارم کتاب خود را به تکامل اجتماعی و نگاهی به زیستشناسی اجتماعی اختصاص میدهد.