معرفی کتاب نابخردیهای پیشبینی پذیر: نیروهای پنهانی که به تصمیمات ما شکل میدهند
چرا حاضریم چندین دلار پول صرف خرید فنجان قهوهای کنیم که تنها یک دلار میارزد؟ اگر شما هم از حجم بیوقفهی اشتباه در تصمیمگیریها، بهویژه تصمیمات اقتصادی به ستوه آمدید، پس کتاب نابخردیهای پیشبینی پذیر را که در فهرست پرفروشهای نیویورک تایمز بوده، به چشم یک چراغ راهنمای نجاتبخش نگاه کنید! دن آریلی برای شما توضیح خواهد داد بیش از آنچه تصور کنید عوامل مختلف در نحوهی تصمیمگیریهای ما دخیل هستند.
دربارهی کتاب نابخردیهای پیشبینی پذیر
آیا تمامی تصمیماتمان را با اراده و آگاهی کامل انتخاب میکنیم؟ شاید در نگاه اول اینطور باشد، اما در نگاهی عمیقتر، شاهد عوامل مختلف زیادی خواهیم بود که بر تصمیمات ذهنی هریک از ما تأثیر میگذارند. دکتر دن آریلی (Dan Ariely)، نویسندهی کتاب نابخردیهای پیشبینیپذیر (Predictably Irrational, Revised and Expanded Edition)، این عوامل را، نیروی پنهانی میداند که به تصمیم ما شکل میدهند. او در کتاب خود بهطور کامل این موضوع جذاب را برای ما روشن خواهد کرد.
همهی ما گاهی تصمیماتی میگیریم که چندان منطقی بهنظر نمیرسند، مثلاً حاضریم برای خرید یک آسپرین ساده پول خیلی بیشتری پرداخت کنیم، چرا که تصور میکنیم آسپرین پنجاه سنتی از نمونهی یک سنتی آن اثر درمانی بیشتری خواهد داشت. حتی ممکن است با وجود آگاهی از اشتباه بودن باورهایمان بر آنها اصرار بورزیم؛ اما این فرایند ذهنی چطور رخ میدهد؟ این سؤالی بود که دن آریلی چندین سال پیش از خود پرسید و از آن وقت، شب و روزش را وقف کشف یک معمای بزرگ کرد: «اشتباهات احمقانهی ما از کجا میآیند؟!» چرا وقتی پای یک کالای رایگان به میان میآید، جدا از درنظر گرفتن هر عامل دیگری سر شوق و هیجان میآییم؟! چرا مدام علاقه داریم کارهای مهم را پشت گوش بیندازیم؟ و هزاران چرای دیگر