رویاها ( زیگموند فروید )

تابه‌حال خواب دیده‌اید که وسط یک جمع ایستاده‌اید و لباس مناسبی به تن ندارید یا این‌که آزمونی دارید که هیچ آن را بلد نیستید؟ زیگموند فروید در کتاب رویاها ادعا می‌کند که شما تنها کسی نیستید که این خواب‌ها را دیده‌اید. به باور او تعداد زیادی از انسان‌ها رویاهای مشابهی می‌بینند، چراکه رؤیاهای ما تصادفی و بی‌معنا نیستند. این کتاب در سال 2000 برنده‌ی جایزه‌ی Schlegel Tieck شده است.

درباره‌ی کتاب رویاها
کتاب رویاها (Dreams) اثر زیگموند فروید (Sigmund Freud)، روان‌کاو مشهور اتریشی است. کتاب رویاها، شامل نظرات او در ارتباط با منشأ و دلیل خواب دیدن است؛ پدیده‌ای که جذابیت و تأثیر زیادی در زندگی انسان‌ها داشته است. بسیاری اوقات، رویاها و خواب‌هایی که در طول شب می‌بینیم، دست‌مایه‌ی بخش مهمی از زندگی ما در طول روز می‌شوند. نویسندگان و هنرمندان زیادی، رویاها را منبع الهام آثار خود می‌سازند و افراد بسیاری مدام به‌دنبال تفسیر خواب‌هایشان هستند. زیگموند فروید نیز در کتاب رویاها دست به تفسیر این خواب‌ها می‌زند؛ تفسیری که نقطه‌ی آغاز بحث‌برانگیزترین نظریات او درباب ناخودآگاه می‌شود.

در گذشته‌هایی که هنوز علم بر زندگی و برداشت‌های بشر مسلط نبود، انسان‌ها برای توجیه خواب دیدن دست‌به‌دامان اسطوره‌ها می‌شدند. آن‌ها رویاها را محصول هرچیزی می‌دانستند به‌جز ذهن خودِ کسی که آن رویا را دیده. انسان‌ها در آن دوران تصور می‌کردند که نیرویی خارج از خودشان، خواب را در ذهن آن‌ها می‌کارد. اما در جهان کنونی، اسطوره‌شناسی مسئولیت توضیح این پدیده را از دوش خود برداشته و آن را به روان‌شناسی محوّل کرده است.

ما طی چه سازوکاری خواب می‌بینیم؟ رویاهایی که می‌بینیم چه ارتباطی با زندگی ما در بیداری دارند؟ آیا امکان تفسیر کردن رویاها وجود دارد؟ آیا خواب‌های ما نتیجه‌ی چیزی فراتر از محرک‌های بیرونی در زمان خواب هستند؟ درواقع آیا رویاها معنایی دارند؟ کتاب رویاها در پی پاسخ دادن به سؤالاتی از این دست نوشته شده.

تعدادی از نظریات که با رویکرد پزشکی اتخاذ شده‌اند، مخالف وجود هرگونه معنایی در رویاها هستند. این نظریات بر این باورند که خواب‌ها صرفاً ناشی از محرکی بیرونی هستند که در هنگام خواب به ذهن فرد وارد می‌شوند. درواقع خواب‌ها نتیجه‌ی فعالیت مغز انسان در زمان خواب هستند و ارتباطی با زندگی او در بیداری ندارند. بنابراین نمی‌توانند حاوی معنای خاصی باشند. زیگموند فروید با این نظر مخالف است و کتاب رویاها را برای شرح نظر خود تألیف کرده است. به باور او رویاها کاملاً تنیده با زندگی ما در بیداری هستند.

زیگموند فروید خواب‌ها را به چنددسته تقسیم می‌کند. خواب‌های کودکان در یک دسته از این تقسیم‌بندی می‌گنجند؛ خواب‌هایی که گاهی بزرگ‌سالان هم آن‌ها را می‌بینند؛ رویاهایی ساده و مهم. این رویاها ناشی از آرزوها و خواسته‌هایی هستند که در طول روز به آن‌ها نرسیدیم و اکنون در خوابی که می‌بینیم، تحقق پیدا می‌کنند و موفق می‌شویم به آن‌ها برسیم. زیگموند فروید در کتاب رویاها به‌همین‌ترتیب، خواب‌های مختلف را تفسیر می‌کند.

کتاب رویاها، درواقع گزیده‌هایی از کتاب تفسیر خواب (The Interpretation of Dreams) زیگموند فروید است که در قالبی خلاصه و موجزتر درآمده‌اند. انتشارات کتاب‌سرای نیک، این کتاب را با ترجمه‌ی صبا راستگار منتشر کرده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *