معرفی کتاب صوتی تاریخ اجتماعی مردن
آلن کلهیر در کتاب صوتی تاریخ اجتماعی مردن، داستان مرگ انسانها را زاویهی دید دیگری برای شما به تصویر میکشد تا بتوانید با الگوهای عمده مرگ در سرتاسر تاریخ آشنا شوید.
دربارهی کتاب صوتی تاریخ اجتماعی مردن:
آلن کلهیر در کتاب صوتی تاریخ اجتماعی مردن (A Social History of Dying) به موضوع مرگ میپردازد و با دیدی متفاوت به آن مینگرد و تجربههای خود را به شما ارائه میکند.
مرگ عنوانی آشنا برای تمام جهان و بشریت بدون در نظر گرفتن تبعیض از هر نوع رنگ و نژادی است. موضوع مرگ در تمام دورهها ذهن انسانها را به خود مشغول کرده و آنها دائما در حال فکر کردن و پیدا کردن راهی برای فرار از آن هستند تا حس جاودانگی خود را ارضا کنند. هراس از مردن از طرفی و جاودانگی از طرف دیگر موجب میشود تا دانشمندان، نویسندگان و بزرگان علم و ادب تحقیقات و مطالعات بسیاری دربارهی این موضوع انجام دهند و کتابهای گوناگونی را بنویسند.
آلن کلهیر (Allan Kellehear) عقیده دارد مرگ همچون حیرتزده شدن در استخری است که تصویر را منعکس میکند و میگوید تجربیات انسانها از مرگ، تحت تاثیر تصورات باستانی از مرگ و وظیفهی اجتماعی در پایان زندگیشان شکل میگیرد. نویسنده با رویکردهای تاریخی و اجتماعی در این کتاب صوتی پیش میرود و با سندمحوری نحوهی تحولات فکری نسبت به مردن را در هر دوره مورد بررسی قرار میدهد و این تغییر را در زمینههای مختلف تاریخی و اجتماعی با یکدیگر مقایسه میکند. همچنین کلهیر در این اثر، به مطالعه و تحقیق جامع در مورد اسناد و کتب علوم انسانی و بالینی در مورد مرگ انسان میپردازد و براساس رویکرد تاریخی خود، تصاویر مرگهای امروزی همچون مرگ بر اثر سرطان و مراقبتهای پزشکی را به طور گسترده از جهت تاریخی، پزشکی و جهانی تحلیل میکند.
کلهیر ذکر کرده که بیشتر مرگهای امروزی، مدیریت نمیشوند، آنچه امروزه اوج گرفته انواع مرگهای شرمآور است، بیماریهای قلبی، سرطان یا علم پزشکی هیچ کدام معرف مرگ در دوره مدرن نیستند، بلکه تنهایی، فقر، سالمندی، افسردگی و طردشدگی اجتماعی اصلیترین مؤلفههای مرگ در جامعهی امروزی هستند.
این کتاب متشکل از چهار بخش است که در هر بخش به دورهای معینی از تاریخ بشر و موضوع مرگ در آن دوران میپردازد. بخش نخست مرگ در «دوران سنگ»، بخش دوم «عصر یکجانشینی»، بخش سوم «عصر شهرنشینی» و بخش چهارم «عصر جهانشهری» را بررسی میکند.
در قسمتی از کتاب صوتی تاریخ اجتماعی مردن میشنویم:
هر حیوانی مرگ را درک میکند. انسانها از این نظر هیچ فرقی با حیوانات نداشتهاند و ندارند. در ادبیات غرب تاریخی طولانی وجود دارد که خطی جعلی بین ما و حیوانات ترسیم کرده است، اما بخش اعظم این ادبیات به دلیل باوری مسیحی شکل گرفته است مبنی بر اینکه ما بیشتر فرشتهخو هستیم تا حیوان صفت. تنها انسانها میدانند که خواهند مرد، و به گفته بلز پاسکال «مرگ امری است که بقیه موجودات جهان چیزی دربارهاش نمیدانند.»